Egyre több területen használják a 3D nyomtatást a gyógyászati iparban, előállíthatók vele különböző egyedi eszközök, betegspecifikus protézisek és fogászati implantátumok. Kísérletek történnek bionyomtatásra, amellyel szövethez hasonló struktúrákat próbálnak létrehozni 3D nyomtatással.

Ebben a blogbejegyzésben a 3D nyomtatás a fogászati ágazatban tapasztalható fejlődésével foglalkozunk.

A 3D nyomtatás valóban jelentős hatással van a fogászati iparágra, és mondhatjuk, hogy ez az ágazat tényleg élen jár az additív gyártási technológiák alkalmazásában a gyógyászati szakterületek közül.

Bizonyos egészségügyi megoldásokat a páciensek adottságaihoz kell igazítani, például a protéziseknek és az implantátumoknak igazodniuk kell a páciens anatómiájához. Különösen igaz ez a fogászatra, ahol minden páciens fogazata egyedi, minden szájüreg felépítése különböző. Mostantól elkészíthető a páciens fogazatának pontos 3D modellje, amelynek révén teljesen az adott páciensre szabott helyreállító 3D fogászati megoldások készíthetők.

A fogászati laboratóriumok egyre nagyobb mértékben használhatják ezeket a technológiákat új munkamódszerek kifejlesztésére, valamint olyan eszközök előállítására, mint például a hatékonyabban használható 3D nyomtatott fogszabályozók előállításához szükséges eszközök, fogszabályozó készülékek, illetve 3D nyomtatott implantátumok és fogászati koronák.

A fogászati szakemberek előtt több lehetőség is áll a digitalizálás kapcsán. Sokan hagyományos lenyomatokból dolgoznak és az ezekből készült hagyományos gipszmintát szkennelik be automatizált fogászati szkenner megoldással. Ennek előnye, hogy teljesen automatikus rendszer, nem igényel speciális szaktudást a digitális állomány előállítása a gipszmintából. A másik út a közvetlen 3D szkennelés, amelyben a fogászati szakemberek saját maguk végezhetik el a szájüreg szkennelést és készíthetik el a digitális állományt. Ez elsőre egyszerűbbnek és gyorsabbnak ígérkezik, de a hagyományos mintavétel és a gipszminta alkalmazása sok járulékos információt ad a fogtechnikus számára, így mi a VARINEX-nél az ügyfeleink visszajelzése alapján ezt a megoldást ajánljuk.  A fogászati szakemberek a digitális információ birtokában saját asztali 3D nyomtatójukkal vagy 3D nyomtatási szolgáltatásunk igénybevételével ki is nyomtathatják a szükséges modelleket.

Az additív gyártás valamennyi ágazatban tökéletes megoldást kínál a testreszabott elemek legyártására. Még relevánsabban alkalmazható azonban ez a technológia a gyógyászati ágazatban, ahol olyan nagyszerű dolgok megvalósítását teszi lehetővé, mint a betegspecifikus, egyedi tervezésű protézisek, protézis rendszerek.

A 3D nyomtatás kulcsfontosságúvá válik a modern fogászatban, mivel rendkívül hasznos lehet a fogászati laboratóriumokban. A digitális fogászat gyors, széles körű iparági elterjedését számos tényező egymást erősítő hatása gyorsíthatja: személyre szabott elemeket állíthatunk elő, ráadásul költséghatékony és időtakarékos is. Egy 3D nyomtatott eszköz továbbfejlesztése esetén n egyszerűen csak módosítani kell a 3D tervet és kinyomtatni a módosított változatot, vagyis nem kell újra elvégezni a teljes folyamatot, mint a fröccsöntéssel készülő eszközök esetében.

Hogyan segíti a 3D nyomtatási technológia a fogászati szakembereket?

A 3D nyomtatás számos előnnyel bír, és bármely egészségügyi szakember számára segítséget nyújt a személyre szabott orvostechnikai eszközök legyártásában. Forduljon szakértő kollégáinkhoz, akik segítséget nyújtanak abban, hogy hogyan teszi hatékonyabbá a 3D nyomtatás, a 3D szkennelés és a fogászati modellezőszoftverek használata a fogorvosok, fogszabályozó szakorvosok és protéziskészítők napi munkáját.

Kapcsolattartók:

Falk György
stratégiai igazgató
az igazgatóság elnöke
+36 1 273 3403
+36 1 432 0249
falk@varinex.hu
Falk Judit
értékesítési és marketing
menedzser
+36 1 273 3408
+36 30 986 3023
falk.judit@varinex.hu
Fehér Zoltán
3D nyomtatás üzletág igazgató
és értékesítési vezető
+36 1 273 3422
+36 30 241 7813
feher@varinex.hu
Sebők Róbert
CAD üzeletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
sebok@varinex.hu